Excursieverslagen

Onlander-excursie naar de Stenhorsten

14 september 2024

 

De Stenhorsten is een gebiedje direct ten noorden van Peize en wordt aan de westkant begrensd door het Peizerdiep en aan de oostkant door de Groningerweg. Het is een fraai stukje landschap met akkers, percelen grasland, houtsingels en een stukje bos. Op de site van IVN Peize kan een wandelroute door het gebiedje gevonden worden. Het geeft ook wat informatie over de historie van de Stenhorsten.

15 Onlanders deden mee aan de excursie op zaterdagmorgen 14 september 2024, met als startplaats het parkeerterrein van het voormalige restaurant Het Oude Tolhuis aan de Groningerweg tegenover de Stenhorstdijk. Het was prima wandelweer.

Onze gids, Jolande van Luijk, was geregeld via IVN Peize. Zij bleek gespecialiseerd in de kennis van medicinale werking van planten en de geschiktheid van soorten bessen voor het maken van likeurtjes. En vol enthousiasme kon ze daar over vertellen aan de hand van allerlei kruiden, struiken en bomen die we passeerden. Bessen van de sleedoorn: geschikt voor likeur; bessen van de meidoorn: geschikt voor wijn, en goed voor een juiste bloeddruk; rijpe eikels: lekker voor koffie; rijpe zaden van de berenklauw: geschikt voor de aroma van Berenburg, weegbreebladeren: goed als desinfectiemiddel; bijvoet: te gebruiken bij vermoeidheid. Het is slechts een kleine selectie van hetgeen Jolande ons liet zien. Er bestaan meerdere boeken over deze materie.

Oversteek sloot

We voelden ons als wandelaar steeds gezonder worden. Ook het genieten van het landschap werkte daaraan mee natuurlijk. De belangstelling van de wandelaars bleek ook breder dan kruiden, dat mag je van Onlanders ook verwachten natuurlijk. Meerdere vogelsoorten werden onderweg gespot: torenvalk, spreeuw, grauwe gans, boomkruiper en grote bonte specht. En we zagen een ree, een haas en een muis. Met behulp van de app obsidentify konden de bruinrode heidelibel en de kettingschallebijter (een keversoort) op naam gebracht worden, en ook de kleine rode gallen van de plaatjesgalwesp op een eikenblad.

Het was een erg geslaagde excursie.

Namens Natuurbelang De Onlanden: Tanco de la Rie en Leo Stockmann

Foto’s van Leo Stockmann

Gebiedsbordje NM

Berenklauw met zaden

Sleedoornbessen

Gids Jolande met boekje

Gids Jolande met boekje

Langs oude populieren

Excursie door de Lettelberterpetten

23 juni 2024

 

Jaarlijks komen bestuur van Natuurbelang De Onlanden en vertegenwoordigers van IVN Vries, IVN Westerkwartier, IVN Roden-Norg, IVN Eelde-Paterswolde, IVN Groningen-Haren, KNNV Groningen en WAD (Werkgroep Avifauna Drenthe) bijeen voor een vergadering en een excursie. Op zo’n manier krijgt Natuurbelang Onlanden ook informatie binnen van de aangrenzende natuurverenigingen.

Zicht op polder en Leekstermeer vanaf de uitkijktoren

Op zondagmorgen 23 juni 2024 waren zes personen aanwezig voor de excursie door de Lettelberterpetten. We werden op de beheerboerderij van het Groninger Landschap aan de Hooilanden te Lettelbert ontvangen door Herman de Meijer van IVN Westerkwartier. Hij is ook vrijwilliger beheer in de petten voor het Groninger Landschap. Kopje koffie, plakje koek of stroopwafel, inleidend praatje en toen op pad. Het was zonnig weer bij een temperatuur die tot ruim 20 graden Celsius zou oplopen. De oude petgaten zijn allang verland door wilgen, elzen en riet, maar er zijn een aantal jaren geleden ook een serie nieuwe gegraven. Daar kan de successie dus opnieuw beginnen. Een Bosrietzanger liet zich duidelijk horen, wat een prachtig gevarieerde zang heeft die toch. Ook enkele tuinfluiters deden goed hun best. Er moest ook de Grote weerschijnvlinder aanwezig zijn. Die zagen we niet ondanks af en toe getuur naar de toppen van de wilgen waar de vlinder haar eitjes afzet en de rupsen van de bladeren eten. Wel zagen we enkele Barnsteenslakjes zitten op de vegetatie. Soms wacht hen een gruwelijk lot bij een infectie door een parasitaire worm. Zoek maar eens op internet. Vanaf de uitkijktoren hadden we een prachtig uitzicht op het Leekstermeer en de oeverlanden. Een drietal paren boerenzwaluw maakte gebruik van de opgehangen kunstnesten in de hut. Door het moerasbos loopt een smal vlonderpad met af en toe een breder passeerstuk. Niemand viel de eer te beurt in het water te vallen, al gaf een schuin liggend stuk zeker aanleiding daartoe. Eelke ontdekte Gevlekte witsnuitlibellen in een nieuw petgat. Er groeide daarin ook wat Krabbenscheer. De daaraan gerelateerde Groene glazenmaker, groot afgebeeld op het infobord, zagen we helaas niet. Herman hoopte enkele Zeggenkorfslakjes te laten zien. Kleinere slakjes, huisje ca 2.5 mm hoog, kun je niet bedenken. Het lukte niet. Onverwacht een luid gezoem boven onze hoofden: een grote zwerm bijen vloog over. Zoiets zie je niet vaak.

Terug bij de beheerboerderij konden we terugzien op een geslaagde excursie.

Leo Stockmann, Natuurbelang De Onlanden

Excursie voor Onlanders

30 april 2022

 

Gelukkig kon er na corona tijd weer een excursie voor Onlanders georganiseerd worden. 16 deelnemers hadden zich aangemeld voor de ochtendwandeling vanaf De Onlanderij. Het was gunstig weer. Omdat er twee gidsen waren, Jaap van der Steen en Leo Stockmann kon er in twee groepen gewandeld worden. Route: Onlanderij, Zanddijk, Weeringsedijk, dijk tussen Weeringsedijk en Madijk, Madijk, Onlanderij. De twee groepen liepen in tegengestelde richting. We ontmoetten elkaar, toevallig, op de brug Weeringsedijk waar ook de vispassage is. Zo’n ontmoeting is altijd goed voor het uitwisselen van wat en waar is gezien. Hoewel het als een algemene excursie was bedoeld, kregen vogels de meeste aandacht. Er is een lijst van waargenomen vogelsoorten opgesteld. Maar op enkele locaties werden toch ook planten bewonderd, bijvoorbeeld het op enkele plekken massaal bloeiende waterdrieblad dat vanaf de vlonders naar het vogelkijkscherm Madijk te bewonderen was.

We sloten af in De Onlanderij.

Leo Stockmann