De Bever heeft De Onlanden ontdekt!

Al zo lang verheugen we ons erop: op de komst van de Bever in De Onlanden. Toen het gebied  destijds werd omgevormd tot het natte natuurgebied dat De Onlanden nu is geworden, was de  verwachting dat de Bever het eerste ‘water’zoogdier zou zijn die De Onlanden zou weten te  vinden. Maar de Bever liet op zich wachten en de Otter kwam als eerste. Nu is het dan eindelijk  zover, de Bever heeft zich gevestigd aan de rand van De Onlanden, in maar liefst twee beverburchten.

Jonge Bever, opname wildcamera Friescheveen Paterswolde  

Opname: Sonja van der Wijk (de hele opname bekijken? Klik hier) 

Deze week vond Ursula Cos van de Dassenwerkgroep Kop van Drenthe beversporen aan het  Oostervoortsche Diep. Een geweldige vondst natuurlijk, maar net buiten De Onlanden. Toen de  sporen werden gemeld aan het waterschap vertelden ze dat er deze week twee beverburchten op  een andere locatie waren ontdekt. En deze burchten bevinden zich wel in De Onlanden.

De Bever is te beschouwen als een grote grazer, een nieuwe beheerder van het landschap. In de  zomer eten ze voornamelijk waterplanten en kruiden en voor de rest van het jaar staan  oeverplanten, riet, wortelstokken, twijgen en boomschors op het menu. De afgeknaagde takken  en twijgen gebruiken ze om de burcht mee op te bouwen en in de winter nemen ze die mee als  voedselvoorraad. Of de Bevers dammen gaan bouwen in De Onlanden valt te bezien, dit doen ze  over het algemeen in stromend water. 

Vanmiddag ben ik ter plaatse geweest en heb de prachtige beverburchten bekeken. De burchten hebben al een behoorlijk formaat en het is duidelijk dat de Bevers zich hier hebben gevestigd.  Hoeveel Bevers er zitten is nog niet bekend maar we hopen natuurlijk op jongen. Op de terugreis door De Onlanden vond ik een eerste knaagspoor dieper De Onlanden in. Het zal niet lang meer  duren voordat we meer sporen van dit prachtige dier gaan vinden in het hart van De Onlanden. 

Verse knaagsporen in De Onlanden (foto: Sonja van der Wijk)

Als stichting Natuurbelang De Onlanden verwelkomen wij de bever met veel enthousiasme en kijken uit naar wat dit bijzondere dier kan betekenen voor de natuur in De Onlanden. Een prachtig  natuurbericht om dit jaar mee af te sluiten. 

Het Dagblad van het Noorden plaatste daarover vanmorgen dit bericht en ook ROEG-TV besteedt  vandaag aandacht aan de komst van de bever. Kijk het item hier.

Sonja van der Wijk
coördinator Bever-en Otterteam
vrijdag 18 december 2020