Al geruime tijd bivakkeert er een zeehond in De Onlanden. Sinds een aantal weken weten we zelfs de naam van de zeehond, dankzij Sander van het Zeehondencentrum die de tag op de staart in beeld heeft gekregen. Het is Thor, een zeehond die als jonge zeehond in de opvang in Pieterburen heeft gezeten. Hij werd op 25 juni 2020 als pup van nog geen week oud verweesd aangetroffen in Friesland. Zijn moeder bleek na observatie niet meer terug te keren en daarom is er toen besloten hem op te vangen in Pieterburen. Vier maanden later, op 14 oktober, is hij vanaf de Kuipersplaat weer vrijgelaten in de Waddenzee. 

Maar nu ligt hij dus al een aantal weken te luieren in De Onlanden. Hoe zit dat? Zeehonden leven in zout water. Toch maken ze soms een uitstapje naar zoet water omdat ze ook best zoetwatervis lusten. In sommige gevallen gaan ze heel ver landinwaarts. Zo zijn er meldingen geweest van zeehonden in de Utrechtse gracht, het Schildmeer en in de grote rivieren. Voor Thor blijkt De Onlanden een prima plek om te verharen.

Als je geluk hebt kun je Thor zien liggen en dan kun je zijn tweekleurige vacht goed zien. De roodbruine vacht is zijn oude vacht en daaronder zie je de nieuwe grijze vacht tevoorschijn komen. Dit komt omdat hij in de rui is, wat dus waarschijnlijk de reden is dat hij nog steeds in De Onlanden is. Als zeehonden verharen besteden ze veel tijd op het droge in de zon, wat goed is voor de vitamine D productie en daarmee voor de groei van de nieuwe vacht.

Het gaat goed met Thor en hij lijkt het prima naar zijn zin te hebben in De Onlanden. Waarschijnlijk keert hij weer zeewaarts als hij volledig verhaard is of wanneer het echt koud wordt. Zo lang het goed blijft gaan met Thor vinden de boswachters en het Zeehondencentrum het een waardevolle aanvulling voor het gebied en bovenal een teken dat het goed gaat met de natuur in De Onlanden. Het is toch fantastisch dat je zo dicht bij de stad naar een zeehond kunt staan te kijken en er ondertussen een zeearend overvliegt?!

Tekst – Lieselot Smilde en Sonja van der Wijk

Foto’s – Sonja van der Wijk.